Blog
Kabestany są niezbędne na każdej jednostce pływającej. Służą do wyciągania lin, cum, łańcuchów holowniczych na pokład, a także do wybierania i luzowania lin. W praktyce są swego rodzaju “kołowrotkiem”, który ma ułatwić pracę i odciążyć nieco żeglarza podczas sterowania łodzią, gdyż umożliwiają zredukowanie siły niezbędnej do obsługi olinowania. Dodatkowo zabezpieczają linę przed nadmiernym naciągnięciem, co może mieć bezpośredni wpływ na stabilność jachtu przy silnych wiatrach.
Prawidłowe działanie kabestanu jest więc kluczowe dla bezproblemowej i bezpiecznej obsługi jednostki pływającej. Bardzo ważne jest więc, aby odpowiednio dopasować narzędzie do specyfiki wykonywanej pracy. Dotyczy to przede wszystkim wielkości kabestanu, ale i konkretnego modelu. W tym wpisie zwrócimy uwagę na kabestany samoknagujące Antal XT, które dostępne są w naszej ofercie.
Włoska firma Antal to jeden z ważniejszych na świecie producentów wyposażenia jachtów, który oferuje między innymi kabestany. Wszystkie produkty tej marki znane są ze swojej wysokiej jakości, trwałości i niezawodności.
Na uwagę zasługuje przede wszystkim nowa seria kabestanów samoknagujących Antal XT, która jest udoskonalaną wersją poprzednich modeli zapewnianych przez tę markę. Reprezentują one nowy system samoknagujący XT z nieruchomym górnym elementem. Klienci mogą wybierać spomiędzy rozmiarów od 16 do 70, a także różnych wariantów wykończenia:
kabestany aluminiowe anodowane na czarno,
kabestany chromowane — bęben oraz mechanizm samoknagujący wykonane z polerowanego brązu, pokrytego grubą warstwą niklu i wykończonego chromem,
kabestany classic – (bnc) bęben i podstawa wykonane w całości z brązu lub w wersji cnc całość jest dodatkowo chromowana.
Są to produkty oferowane w wersji jedno- dwu- lub trzybiegowej, a także w wersji manualnej, elektrycznej lub z silnikami hydraulicznymi. Dostępne są także w wariancie race, w którym znacząco obniżono wagę, zachowując przy tym wytrzymałość i siłę kabestanu.
Dziewięć Włók 33A 83-021 Pruszcz Gdański |
Telefon: |
E-mail: |
PR: |